LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

onsdag 24 november 2010

Många bäckar små

Grannsamverkan kan ske på många plan. Så här såg det ut i oktober, när vi åkte till landet.

En som verkligen kan få det att växa är Håkan på bloggen Maleviks Rosenträdgård.

Hästar betar och bor

För några år sedan var det populärt med små minihästar. På vägen till landet fanns då en gård med en hage med massor av fullvuxna småttingar. Numera ser man bara dessa två kamrater, som har alla beteshagar för sig själva. Både gräs och blommor hinner återhämta sig.

Jag är glad att hästarna får bo i det bästa huset.

tisdag 23 november 2010

Sorunda församlingshem och bygdegård

I somras restaurerade man taket på Sorunda församlingshem. Entrén är så vacker med soluppgången.

Sorunda bygdegård används flitigt för sammankomster. Den har en sal, som rymmer 120 sittande gäster och ett kök med utrustning för samma antal. Den har konferensutrustning och bioduk och är handikappanpassad.

I dagens lokaltidning kan jag läsa om att för en månad sedan hölls domstolsförhandlingar där om Östra Styrans våtmarker. Återkommer om detta i ett separat inlägg.

måndag 22 november 2010

Prästgården i Sorunda

Prästgården i Sorunda är byggd med brutet tak, som så många andra offentliga byggnader i Sorunda. Den ligger inte långt från kyrkan. Det syns att jag är förtjust i det lilla lusthuset på bergknallen - kanske inte färgen men principen - prästgårdens lusthus. Jag är ju från Värmland, så jag känner inte till riktigt vem som äger vad här i trakten - den kanske inte tillhör prästgården.

söndag 21 november 2010

Sorunda kyrka i Nynäshamns kommun

Sorunda kyrka är en av de större landsortskyrkorna på Södertörn. Den har utvidgats ett flertal gånger och är nu en korskyrka med västtorn. Vägen går alldeles intill kyrkan, som skyddas av en stenmur. Vinterbilderna är från februari och sommarbilderna från augusti och september 2010.

Stigluckorna är vackert gula med svart tak. (Stiglucka, stigport, steglucka eller stegport är en sorts överbyggd kyrkogårdsgrind. Förr var det trappor på båda sidor av porten, där dess underdel inte öppnades, utan stegs över, vilket gett konstruktionen dess namn. I nutida kyrkogårdsmurar syns ofta stigluckan som ett litet hus, inbyggd i kyrkogårdsmuren, med en port med portvalv i bottenplanet genom vilken man går för att komma in på kyrkogården.)

Klockstapen är placerad på en kulle en bit från kyrkan och man måste gå över "stora" vägen för att komma dit.

onsdag 17 november 2010

Ja till varg i Sverige?



Så här skriver Terje Hellesö på sin blogg:

"Tänkte komma med en uppmaning till alla er som vill ha en livskraftig stam av varg i Sverige att kopiera min bild här i blogginlägget och sprida den runt i bloggvärlden. Ställer ni upp? Blir vi tillräckligt många överallt – då syns vi också."

Jag vill inte att ett utrotningshotat djur ska försvinna någonstans på vår jord. Men jag vill inte heller exempelvis ha en varg på eller kring min tomt. Personligen är jag kluven på så sätt. Den måste få finnas till men inte just här .... Jag håller med Åke på bloggen Akebés Blog att det finns skäl till att vissa enskilda vargar tas bort men inget skäl, att ta bort alla eller att bedriva jakt på ett utrotningshotat djur.

måndag 15 november 2010

Nybyggd fyrvånings hyresrätt i Ösmo

Nynäshamnsbostäder ägs av Nynäshamns Kommun. De har beslutat att förtäta samhällena inom kommunen och har i denna anda byggt två fyravåningshus i centrum av Ösmo.

I oktober 2008 kunde man se hur det sista av träden rensats bort på området, där man skulle bygga.

Arbetet är utlagt på olika företag exempelvis arkitektfirma Tirsén & Aili, 746 Entreprenad och Lindbäcks Bygg.


Lindbäcks Bygg tillverkar industriellt producerade flerfamiljshus. Husen levereras i "element" som monteras upp. Redan i början av 2009 kunde man se stommen på båda husen klara.

Mälardalens Mur & Puts ansvarade för putsen på husen. De kläddes in i plast och såg ut som två spökhus.

I februari 2010 kunde man se de första gardinerna i fönstren högst upp.

I april 2010 återstår en hel del markarbeten, såsom parkering, rabatter.

I slutet av maj finns både asfaltarbetare och målare på plats.

I juni börjar man plantera träd och i juli är det mesta klart. Både träd och buskar finns på plats och man har börjat vattna dem. En promenadväg avskild från vägen har belagts med asfalt. Parkeringsplatsen är fylld med de boendes bilar.

Ovädershimmel

Ett ovädersmoln, som kom från Stockholms-hållet, visade upp sin dramatik. Detta var i mitten av oktober och en liten förvarning om vad vi har att vänta oss denna höst- och vintersäsong. Vi var på väg hem från Nynäshamn och såg det komma vid Lidatorp. Jag älskar öppna landskap och skyar gärna med dramatik.

Några dagar senare, den 21 oktober, kom den första snön och lade sig som vita konturer på trädgrenarna. Höstlöven var fortfarande kvar. Förra året 2009 kom snön först i mitten på december.

Pendeltåget är som en understrykning av den planterade granskogen, som i sin tur är som en markerad rad mot den vildväxande skogen. Och som ett utropstecken står ett gult träd - det gäller att skilja sig från mängden.

torsdag 4 november 2010

Nynäshamnsvarning för ankor

Min man var på sjukhuset för kontroll idag. Jag fortsatte med bilen och tog en liten tur längs Svandammsparken.

Man får ju inte fotografera och köra bil samtidigt. Men jag saktade ned från maxfarten 40, lade kameran ovanpå instrumentpanelen och tryckte av. Jag såg ett vägmärke jag inte tidigare lagt märke till. Bilden blev av naturliga skäl inte så bra men titta där till vänster på vägmärket. Det är en anka! (Klicka på bilden så blir den större).

måndag 1 november 2010

Fototriss - så här ser det ut där jag är idag

Man bygger mycket nytt häromkring - samhället ska förtätas och utökas men man ska ha nära till naturen, särskilt de som bosätter sig på de nya områdena. Vi tog en söndagspromenad för att se, hur långt man hunnit vid nybygget på Vansta hästby här i Ösmo.

Så här ser det ut där jag är idag. Det är ett gråmulet väder. Träden är så gott som avlövade. Skog har sågats ned bredvid elljusspåret, som vi går på, för att bana väg för rörledningar i marken. Elljusspåret svänger av mot andra sidan vägen via en gångtunnel. Vi fortsätter rakt över en åker till det nya området.

Man har mest bara grävt upp marken för att lägga ned ledningar och avlopp m.m., som behövs i ett samhälle. Marken är mest brun och lerig. När området blir klart kommer man att bo ett stenkast från ett ridstall, därav namnet.

Fler bidrag till fototriss kan du se här.