LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

söndag 27 februari 2011

Månadens bild - februari

Det är dags för "månadens bild" för februari hos Petunia. Jag tycker det har varit osedvanligt kallt under månaden. Man har verkligen behövt vara påklädd ordentligt, när man varit ute, vilket detta härliga träd i Nynäshamn får representera.

onsdag 23 februari 2011

Onsdagstema 45 - ljuspunkt

När man kommer ut ur tunnlarna under Stockholm i det bländande dagsljuset är skenet en riktig ljuspunkt. Flera ljuspunkter kan du se på onsdagstemat.

onsdag 16 februari 2011

Östra Styran - restaurering godkänd

Ett intressant ställe att följa årstidsväxlingarna är sjöarna Östra och Västra Styran. Från bron på väg 225 har jag fotograferat förbindelsen mellan de båda och framför allt Östra Styran. Jag avslutar året med ett par bilder från den 1 december 2010, den första från Östra och den andra från Västra Styran.

I mitten av 1990-talet restaurerade man Östra Styran för att öka vattenspegeln. Sedan dess har vattenytorna krymt. Nu har ”Föreningen Östra Styrans våtmarker” fått miljödomstolens klartecken att åter restaurera Östra Styran. Restaureringen finansieras genom ett EU-anslag som har reserverats för projektet. Innan man kan börja måste man göra en arkeologisk undersökning av platsen, där man vill lägga rotfilt och sediment (källa Nynäshamns Posten 2010-11-23).

Jag har tidigare visat bilder:

2010-03-05 sista bilden visar hur det såg ut 2009-11-21. De två översta är från mars 2010. Då ligger snön kvar. Man kan ana fågeltornet vid stranden av Västra Styran.

http://minnatur.blogspot.com/2010/03/sjon-styran.html

2010-03-29 snösmältningen har breddat flödet.

http://omgivningen.blogspot.com/2010/03/vattnet-i-styran-och-fallnasdiket.html

2010-04-07 smältvattnet gör att det nu ser ut som en sjö.

http://omgivningen.blogspot.com/2010/04/tranor-letar-foda.html

måndag 14 februari 2011

Ville hästen ha en man?

Vid affären finns en liten park med en bänk för mamma och pappa att sitta på och några gunghästar för barnen. I början av februari hade snön sjunkit undan, man började hoppas på våren. Men så en vecka senare vräker snön ner igen. Och visst är hästen vacker i sin vita man.

Den här gången var snösmältningen nog bara en liten retning, för att trigga igång vårkänslorna.

fredag 11 februari 2011

Blooming Friday - vinter

Välj ut en bild som presenterar vinter, uppmanar Katarina på Roses and stuff.

Det har ju snöat en hel del denna vinter. Ett oväder drar fram just nu och från igår till nu har det kommit ett par decimeter snö. Det blåser. Busstrafiken är inställd. Utanför vårt hus kämpar bilarna för att komma upp för den oplogade backen.

Jag behöver inte åka någonstans. Största problemet idag är, vem som ska ge sig ut i ovädret, gå de tre metrarna till brevlådan och hämta tidningen. Det blev min man som offrade sig. Vem som skulle läsa tidningen först? Den hade inte kommit.

Men allt detta bleknar bort. Det jag kommer ihåg från denna vinter är den där dagen, när allt var så otroligt vackert, den 1 december 2010.

måndag 7 februari 2011

Vart tog hästarna vägen?

I februari för ett år sedan fanns det hästar i hagen vid den här gården. Det var liv och rörelse. I år är staketen borta. Det finns inte några hästar kvar. Vart tog de vägen?

Mer nostalgi kan du se på måndagstemat hos Petunia.

fredag 4 februari 2011

Fredagstema - gammalt

På vägen till landet är husen av blandad ålder. Det här huset har stått övergivet några år men nu har det flyttat in folk och de har startat en omfattande restaurering.

På övervåningen har de behållit fuskfönster. Det vittnar om att huset är gammalt, är knappast något man gör idag när man bygger nytt. Fönsterbågarna är mer utsirade. Skulle kanske se snyggt ut om stilen vore densamma på undervåningen.

Mera gammalt kan du se hos Sinneskatten.