LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

lördag 9 juli 2011

Honungsfacelia - gröngödningsväxt

En annan fotointresserad stod i kanten av en åker alldeles före bommen på landet och tog bilder. Jag blev förstås nyfiken på vad det var för intressant. 
Åkern har legat i träda men nu har man plöjt upp den och det börjar växa något. Jag var ju bara tvungen att se efter. Det ser ut som om man sått gröngödningsväxter. En av dem var en honungsfacelia. 
Den binder inte kväve som ärtväxter gör men har djupgående rötter, som luckrar upp jorden och kan dra upp näring ur djupare lager. Den grönmassa som bildas bidrar, när den myllas ner, till bättre mullhalt i jorden.

Kajornas beskyddare i Karlskoga

 
Jag gjorde en ny tur till Karlskoga denna vecka för ett möte med anledning av mammas fortsatta vård och boende med hänsyn till de skador hon ådrog sig när hon ramlade.

På balkongen bredvid mammas lägenhet sitter en svart korp-liknande fågel. Jag har inte klart för mig om den ska skrämma eller locka fåglar. Sent på kvällen hade traktens alla kajor samlats på hustaket för sin nattsömn. Attrappen kanske skrämmer bort kajornas fiender, varför de betraktar den som sin beskyddare?

tisdag 5 juli 2011

Ytterligheter

 
 
En stor paradisbuske blommar utanför mammas balkong. Den är helt översållad med dessa vackra ljust skära  blommor.
 
Några hundra meter därifrån såg jag dessa träd, när jag var ute på en promenad. Hela lövkronorna var avätna och inlindade i dessa nät, som också omslöt stammarna. På den vänstra stammen syns att här och där hade nätet gått sönder. Jag har aldrig sett så stora angrepp. Hade inte en tanke på att ta en närbild. Det var så äckligt att jag nästan rusade över till andra sidan gatan.

måndag 4 juli 2011

Vågornas brus - Sandvik Lisö

På mina morgonpromenader på landet stannar jag ibland till på stranden. När jag studerat vågornas väg en stund kom jag att tänka på, att det skulle se häftigt ut med vågstänk. Men det måste nog blåsa lite mer än det hittills gjort. Mina stänkbilder blev ganska mesiga. Jag vill ha mycket mera skum och stänk. Men det får gärna vara vackert väder också ...