LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

torsdag 4 februari 2021

Teknikens under eller skickligt barnbarn

Mitt äldsta barnbarn har hjälpt mig starta upp bloggen. Jag tittar tillbaka på händelser under 2020, då Sverige översköljdes av Covid-19-pandemin. Många aktiviteter fick ställas in. Höll man till utomhus var risken för smittspridning mindre. Ösmos hembygdsgille kunde därför arrangera en hantverksdag där många aktiviteter hölls utomhus.

Framför visthusboden anno 1823 stod Sara Agemark klädd i Ösmodräkten. Hon gav bakgrunden till kvinnodräkten, som är från 1938. Arne Tillbom visade mansdräkten, som komponerats av honom själv, färdigställd 1990-1991 för folkdansen i Ösmo och visades första gången år 2000.

Bengt Agemark, som specialiserat sig på Ösmos historia, berättade om Nyble och visade bilder. Huvudbyggnaden fungerade som komministerbostad mellan 1682 och 1911. Kyrkans arrendatorer bodde sedan i huset fram till 1949-1950. Därefter fick Ösmo hembygdsgille hyra det och har det fortfarande som sin hembygdsgård (2021).

Bengt hade samlat porträtt på präster, som varit i tjänst i Ösmo under årens lopp, som ett collage. En av dessa, Georg Helén, skrev ett intyg 1847 åt en yngling, som ville bli båtsman.

Det står: Tjänstegossen Lars Olof Larsson är född i Ösmo den 3 mars 1831, äger försvarlig kristendomskunskap, är välfröjdad och har ordentligen communiserat. Han ernar antaga båtsmanstjänst - hvartill han synes vara nog ung - och har därför begärt och erhållit detta betyg.

Ösmo prästegl den 10 augusti 1847

Georg Helén

Lars Olof Larsson blev antagen som båtsman på torpet Dickmantorp, Milldal, och fick tillnamnet Dickman.

Nyble Allspel med Anna Svensk, Olle Schönning och Bertil Svensk satt utspridda i loppisboden och spelade folkmusik på nyckelharpa och fiol. På min begäran spelade de en låt av Harry Skilberg. De spelade spontant, på gehör utan notor - sådant imponerar.
Smedyrket var ett hårt arbete för att hålla elden vid liv och sedan manuellt bearbeta metallstycket - här på ett smidesstäd från Kohlswa - och som skulle bli ett bruksföremål, en hästsko, en kniv eller något annat.
Man kunde kika in i en av byggnaderna där en skomakare från anno dazomal visade hur man arbetade förr och hur skor såg ut under olika tidsepoker.

Hoppas förutsättningarna blir bättre i år för nya hantverksdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar