LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

söndag 31 oktober 2010

Konstgräs

Ösmo IP har fått konstgräs. Vi har nu tre konstgräsplaner i kommunen.

När jag först läste i lokaltidningen om satsningen stod det, att kommunstyrelsen beslutat anslå 7,2 miljoner kronor till nytt konstgräs på fotbollsplanen här i Ösmo . Jag sade till min man, att tryckfelsnisse måste ha varit framme. 720.000 kronor menar de väl. Men nej, 7,2 miljoner kronor. Varför så dyrt?

Det verkar vara ett omfattande arbete med att förstärka marken innan man kan lägga på konstgräset. Exempel schakta bort ett lager (beroende på markbeskaffenhet) av den befintliga ytan. Därefter fylla igen med krossprodukter. I botten en fiberduk, därefter 200 mm förstärkningslager, 100 mm bärlager och avslutningsvis cirka 20 mm stenmjöl. Efter varje lager ska ytan vibreras med en markvibrator - detta har jag googlat.

Men visst är det grymt att fler kan träna och att planen inte behöver återhämta sig som en vanlig gräsmatta. Det gör att säsongen förlängs. Idag spelade föräldrar och barn en mixed match. (Den gula byggnaden i bakgrunden är ett dagis).

På kvällarna kan vi se från köksfönstret hur framför allt ungdomar tränar. I ur och skur.

torsdag 28 oktober 2010

Är man stor måste man vara snäll

Några meter utanför skogen står ett par små träd och fångar upp solens strålar. Den stora skogen låter det ske, för är man stor måste man vara snäll ...

tisdag 26 oktober 2010

Gondoler 130 meter över havet

I augusti åkte vi förbi Globen (Stockholm). Det såg ut som att en insekt lagt ett ägg på toppen.

Man har byggt två hissar i form av specialdesignade glasgondoler med plats för 16 personer på utsidan av Globen. Attraktionen kallas SkyView. Ett besök i SkyView tar cirka 30 minuter och på toppen har man utsikt över hela Stockholm.

Globen har förstärkts med 42 ton millimeteranpassat stål, som monterats av bergsbestigare. Rälsen som godolerna går på väger 70 ton. Glasgondolerna är byggda av skidlifttillverkare i Östersund.

torsdag 14 oktober 2010

Pinnbil

På väg till landet passerade vi en av Svevivas bilar, som försetts med en ställning framtill för reflexprydda snöstörar, som ska ned i vägrenen. Redan nu - början oktober. Men här på landet finns det ingen vägbelysning, så de behövs verkligen.

En man sköter allt inifrån förarplats. Och det tog inte ens en minut att få ned en pinne i marken.

Nu är allén vid Fållnäs gård komplett med nya träd och reflexpinnar.

onsdag 13 oktober 2010

Rondeller i Kungens Kurva och Nynäshamn

Förra veckan åkte vi en liten rundtur med bilen och passade på att uträtta några ärenden i Kungens Kurva. Det var några år sedan jag var där. Från Södertälje mot Stockholm var vägen fyrfilig åt båda hållen.

När vi svängt av E4 var det åtskilliga rondeller vi passerade. Man blev nästan förvirrad - de såg likadana ut. Det var bara färgmarkeringar som skilde dem åt.

I Nynäshamn har man gjort en ny rondell och funderar nu på hur man ska pryda den. En fyr eller flaggspel tycker en del, som vill markera det havsnära. Insändare i lokalpressen dissar detta och vill hellre ha något med anknytning till telekommunikation. Någon vill kunna köra rakt över rondellen utan att behöva köra in i en massa järnskrot.

En del hus var riktigt snygga. Det syns att man gjort ansträngningar när man designat fasaden.

Ibland kan arkitekterna inte förutse vad som gäller för de verksamheter, som ska hyra lokalerna. En restaurang exempelvis har ingenstans att lagra sitt återvinningsemballage och får ställa det på baksidan. Trots att det är ordentligt gjort så skämmer det hela huset.

Och sedan var det dags för hemfärd via tunnel mot Nynäsvägen. Man håller på att göra motorväg från Stockholm till Nynäshamn. Den sträcka man gjort klar är tvåfilig åt vardera hållet. Och naturen runt om är så vacker.