LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

söndag 28 mars 2021

Centrumlyftet Ösmo - skapa trygghet med belysning

Med god ljussättning går det att ta tillvara platsens identitet, skapa atmosfär och göra det lättare att orientera sig. En bra belysning består inte enbart av en jämn belysningsstyrka på marken utan utgår från människan, ljuset, skalan och omgivningen samt hur dessa påverkar varandra och samspelar.

En lampa ligger och väntar på att bli uppsatt.
Man använder en kranbil för att resa upp och sätta belysningen på plats. Den här typen har använts på bilparkeringen (maj 2017). Upplysta parkeringsytor är minst lika viktiga för känslan av trygghet som en jämn gatubelysning. Belysning är ett viktigt verktyg för att signalera hur en plats är tänkt att användas.

Några lampor är låga. Vid träd riktas ljuset uppåt mot trädkronan för att få en vacker effekt i mörkret. Andra sprider sitt ljus nedåt vid gångar och på andra ställen där man vistas.

Det är oftast effektivare att ljussätta delar av miljön runt ett gångstråk och framhäva till exempel buskar och träd, snarare än bara höja ljusnivån generellt. Med ljusets hjälp går det att gestalta och modellera omgivningen och på så vis inte bara tillföra en ökad känsla av trygghet utan också bidra med estetiska värden.

Dessa lyktstolpar är mycket högre än de man använt på parkeringen. Även här använder man kranbilen och arbetet klaras av en tvåmannainsats (februari 2018).
Det finns fler av den här typen av lampor. Denna är placerad mitt i lekparken för småttingar.
Den är designad med löv och lampor och utgör även en fin utsiktsplats för fåglarna.

Bilderna tillhör Ulla Laiho

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar