LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

måndag 29 mars 2021

Centrumlyftet - cykelställ

Det finns anledning att arbeta med en samlad policy för cykelparkeringar vid trafiknoderna. Cykelparkeringar i anslutning till pendeltågsstationer och busshållplatser främjar resande med kollektivtrafiken. Vid anläggandet av busstorget Sara Carolina, Ösmo, byggdes även flera cykelställ - se inlägg 2021-02-18. 

Att ett centrum  också är lätt tillgängligt för cyklister är en viktig miljöfaktor. Det är betydelsefullt att cykelställen ligger i nära anslutning till butiker, simhall, bibliotek med mera, så att man är motiverad att ta cykel istället för bil.
En viktig aspekt är antalet platser. Det har visat sig vara effektivt att sprida ut alternativen för cykelparkering istället för att samla fler p-platser på samma ställe. Utöver vid busstorget har cykelställ därför skapats på flera strategiska platser i centrumområdet. Ett djupt dike grävdes för cykelställ vid ICA (augusti 2018).
Därefter hällde man på betong som fick stelna så att cykelstället står stadigt.
Cykelstället står orubbligt fast. Dekorativa kantstenar förhindrar gräset att sprida sig och ger en snygg avslutning.
Här syns att betongen är förstärkt med armeringsjärn vid bygget av cykelställ vid badhuset.
Utöver att låsa sin cykel behöver man kunna förankra ramen i cykelstället. En cykel fint uppställd och fastlåst i ramen tillsammans med cykelhjälmen är föredömligt på alla sätt.

Det räcker alltså inte att bara förankra cykelhjulet om man vill ha sin cykel kvar.

Bilderna tillhör Ulla Laiho

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar