LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

lördag 24 april 2021

Centrumlyftet Ösmo - Barbara Brass visar växter

Barbara Brass har valt de växter som planterats i Ösmo centrum. Hon är stadsträdgårdsmästare i Nynäshamns kommun. Barbara berättade att man delat in centrumet i olika etapper. Man började i området närmast Nyblevägen med att plantera himalajabjörkar. En del ändringar har gjorts i planeringen bland annat blir det inte någon fontän eller något vattenspel, då det blivit för kostsamt.

Körsbärsträdet kommer att bli stort och tillsammans med övriga träd fånga upp blåsten (oktober 2018).
En tysk hybrid av näva, som kommer att täcka marken, har planterats under körsbärsträdet.
Blomprakten i juli 2019 bekräftar Barbaras ord. Nävor är både tåliga och vackra. Tänk på midsommarblomster, som också är en näva och som växer vilt.
Pyramidlönnen med sin vackra höstfärg sitter på rad vid parkeringen (oktober 2018)
Rönnsumak växer i grupper i rundlar på gräsmattan vid lekparken. Den kan bli mellan tre och fyra meter hög och lika bred. Den sprider sig lätt med rotskott (november 2017).
Grenarna är ludna och bladen fjäderliknande, under sommaren grågröna och på hösten denna intensiva rödaktiga färg (oktober 2018).
En lång allé med kärrek håller på att planteras längs med gångbanan, som går över centrumområdet till Vanstaskolan. Träden kommer från Halmstad, där rötterna har förberetts för plantering genom att de fått en speciell konstbevattning, vilket gör att träden kan etableras bra och snabbt bli starka (september 2018).
Barbara framhåller att en park är inget man kan investera fram genom att bara köpa fina växer och plantera dem. En riktigt fin park måste skötas på olika sätt, bevattnas, ogräs hållas efter, träd och buskar beskäras vid behov (november 2018).
I kommunen planteras anueller (ettårsblommor) i en del rabatter och samma växt- och färgtema återkommer överallt (juli 2018).
Hösten lockar inte till lek men förbipasserande kan njuta av de vackra höstfärgerna (oktober 2019).

Bilderna tillhör Ulla Laiho

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar