LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

fredag 26 februari 2021

Centrumlyftet Ösmo - infartsrabatt

Man har delat in centrumlyftet i Ösmo i olika etapper. Man började i området närmast Nyblevägen vid infarten till centrumet med att plantera träd och blommor. 

Precis när man svänger in till centrum har man planterat en liten träddunge av himalajabjörkar, som man kämpade med för att de skulle stå raka. Redan som ung utvecklar himalajabjörken sin unika, ljusa stambark, som flagnar årligen, vilket leder till att ny, fräsch, vit näver blottas. Bladen sitter kvar länge på hösten innan de faller i en klargul färg.
En månad senare i november 2016 sattes olika lökar i långa rader.
Ett par rabatter längs infartsvägen till parkeringen prunkade av minipåskliljor i början av maj 2017. Jag kan inte minnas att jag såg dessa blommor någon mer gång. Parkeringsplatser ersatte dem.
I juni 2017 blommade allium med sina svävande lila bollar.
Allium är ett stort släkte lökväxter - en del äter vi, en del njuter vi med ögat. Någon blir 15 centimeter hög, någon 1,5 meter och ännu högre. Det är en färgglad uppstickare i rabatten. På kort och knubbig eller lång och smäcker stängel sitter blommorna i rund, bollformad samling i en flock. Blomman är formad som en stjärna.
Alunrot med röda respektive gröna blad planterades i september i ett mönster, som bildar yin-yang, en symbol inom kinesisk filosofi.

Bilder tillhör Ulla Laiho

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar